Łosoś z kapustą kiszoną w cieście francuskim
Podziel się...

Nie ma tygodnia w naszym domu, aby na stole nie gościła kiszona kapusta stąd postanowiłem wykorzystać ją w trochę inny sposób i tak oto znalazłem ten przepis: łosoś z kapustą kiszoną i pieczarkami w cieście francuskim.

Zaskakujące połączenie

Połączenie kapusty kiszonej z łososiem jest dość zaskakujące. Bynajmniej dla mnie takie było. Łososia najczęściej wykorzystuję w sushi ale tym razem miałem inne plany. Kiszona kapusta to istotny element mojej diety z uwagi na dobre bakterie fermentacji, które wzbogacają florę bakteryjną jelit i dbają o homeostazę organizmu. W końcu nasze jelita to drugi mózg. Kiszonki mogą przywrócić naturalną florę bakteryjną jelit. Nie wiem czy wiesz, ale to właśnie w jelitach powstają hormony odpowiedzialne za równowagę emocjonalną i dobry nastrój.

Jak zwykle dobrze jest wybierać sprawdzone produkty a te mogą być różne. Ja zawsze wybieram kapustę kiszoną z zaworkiem w opakowaniu. Co to daje? Po pierwsze taka kapusta nie musi mieć w sobie chemii. Wszystkie gazy jakie produkują bakterie fermentacyjne są upuszczane. Dzięki temu kapusta jest świeża i twarda a żołądek nie cierpi.

Przy wyborze ryby kieruję się tym czy została złowiona czy wyhodowana. Jeśli to drugie to nie kupuję.

Przepis

Ten przepis pochodzi z platformy cookidoo. Tak się składa, że mam Thermomixa i lubię z niego korzystać. Jeśli też masz TM to wiesz co robić. Jeśli nie masz to poniżej znajdziesz wszelkie instrukcje aby zrobić tę smaczna i zdrową potrawę.

Łosoś z kapustą kiszoną w cieście francuskim

Składniki:

  • około 600 gram łososia bez skóry
  • 400 g pieczarek
  • 60 g oleju (ja użyłem z pestek winogron)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g cebuli białej
  • 200 g kapusty kiszonej odsączonej, pokrojonej na kawałki (ja używam tej)
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 200 g wody
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko roztrzepane

Wykonanie

Krok 1: pieczarki pokroić. Dodać je do garnka z grubym dnem, dodać 1/4 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczkę pieprzu, 20 g oleju i udusić na wolnym ogniu kilka minut. Po uduszeniu odstawić pieczarki do innego naczynia i zachować wodę, która się utworzyła w trakcie duszenia.

Krok 2: W tym samym garnku dodać pozostałe 40 g oleju, posiekaną drobno cebulę, kapustę i kminek. Duś na małym ogniu pod przykryciem kilka minut aż cebula zmięknie.

Krok 3: po wykonaniu kroku 2 dodaj wodę spod pieczarek, pozostałą 1/2 łyżeczkę soli i 1/4 łyżeczkę pieprzu czarnego. Gotuj 20 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu odlej płyn a kapustę odciśnij aby pozbyć się nadmiaru wody.

Krok 4: rozgrzej piekarnik do 220 st.C.

Krok 5: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blasze rozłożyć arkusz ciasta francuskiego. Na środku, wzdłuż dłuższego boku, ułożyć uduszoną kapustę, na niej odważone filety z łososia (można je wcześniej pokroić w paski o szerokości max. 10 cm) oraz duszone pieczarki. Zlepić szczelnie krawędzie ciasta francuskiego, ciasno owijając zawartość, zakładając krawędzie ciasta jedna na drugą. Posmarować ciasto jajkiem piec 20-22 min (220°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Podawać pokrojonego na kawałki na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Podziel się...