Tortilla z avocado

Tortilla z avocado i warzywami

Brak Ci pomysłu na śniadanie? Tortilla z avocado i warzywami to świetny wybór. Pomysł na tortillę zainicjowała moja żona, która gdzieś na Instagramie go wygrzebała. Jeden rzut oka i już wiedzieliśmy, że musimy zrobić swoją wersję. Z resztą, wersji może być wiele, bo możesz wrzucić do niej co tylko zechcesz i na co masz ochotę. Na pewno przyda się grill elektryczny albo patelnia bo zjesz tortillę na ciepło, co w okresie zimowym dla nas jest istotne. Dzięki temu wzmacniamy nerki i dolny ogrzewacz.

Wyposażenie:

  • Grill elektryczny lub patelnia.
  • Patelnia na jajko sadzone.

Składniki – Tortilla z avocado:

  • Tortilla (jeśli nie chce Ci się zrobić własnej, to możesz kupić w Biedronce lub Lidlu. Są pszenne i pełnoziarniste. Skład nie jest zły).
  • Dowolne warzywa (my użyliśmy avocado, kukurydzy, papryki, sałatę).
  • Ser żółty (koniecznie 🙂 )
  • Ketchup, majonez, inny sos (my mieliśmy jeszcze własnoręcznie robiony sos BBQ).
  • Jajka.

Wykonanie:

  • Przede wszystkim tortillę przekrawasz do połowy. Dzięki temu złoży się na trzy razy. O tak:
Składanie tortilli
  • Smarujesz ją dowolnym smarowidłem jak majonez, ketchup lub inny sos.
  • Następnie wrzucasz dowolne składniki.
  • Na koniec składasz i zapiekasz.
  • W międzyczasie możesz przygotować sobie jajko sadzone.

A jeśli lubisz zajadać chleb do takich dań i chcesz przygotować własny, to koniecznie zobacz mój przepis na chleb orkiszowy.

Uwagi:

Ten przepis świetnie się sprawdzi również w pracy. Możesz przygotować ją w domu, wieczorem, dzień wcześniej i przechować w lodówce. W pracy możesz zjeść na zimno lecz my polecamy odgrzać ją na patelni. W mikrofalówce też będzie okay jednakże my jej nie używamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane

Chleb orkiszowy - środek
Jedzenie

Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy z tego przepisu nie wymaga wiele pracy, dlatego ograniczymy się do minimum z wyposażeniem i czasem. Na upieczenie tego chlebka zarezerwuj sobie ok. 2 godzin (wyrabianie i pieczenie). Na wstępie chciałem zaznaczyć, że nie jestem piekarzem, jednakże mogę powiedzieć, że w swoim życiu upiekłem wiele chlebów. Prawie żaden nie wyszedł, więc odpuściłem dalsze […]

Czytaj więcej
szarlotka z lodami w miseczce z kawą na ławie jabłka pod kruszonką
Jedzenie

Jabłka pod kruszonką

Szarlotka to jeden z ulubionych deserów a smakuje jeszcze lepiej gdy jest na ciepło. Gdy nie masz co zrobić z jabłkami ten deser jest szybki i pyszny. Oto jabłka pod kruszonką. Gdy byłem mały rodzicie piekli w piekarniku całe jabłka. Ich smak nadal pamiętam. Smakowały wyjątkowo bo robili je w piekarniku pieca opalanego drzewem. Kiedyś […]

Czytaj więcej
Łosoś z kapustą kiszoną w cieście francuskim
Jedzenie

Łosoś z kapustą kiszoną w cieście francuskim

Nie ma tygodnia w naszym domu, aby na stole nie gościła kiszona kapusta stąd postanowiłem wykorzystać ją w trochę inny sposób i tak oto znalazłem ten przepis: łosoś z kapustą kiszoną i pieczarkami w cieście francuskim. Zaskakujące połączenie Połączenie kapusty kiszonej z łososiem jest dość zaskakujące. Bynajmniej dla mnie takie było. Łososia najczęściej wykorzystuję w […]

Czytaj więcej