Jedzenie

Chleb orkiszowy

6 stycznia 2021
Chleb orkiszowy - środek

Chleb orkiszowy z tego przepisu nie wymaga wiele pracy, dlatego ograniczymy się do minimum z wyposażeniem i czasem. Na upieczenie tego chlebka zarezerwuj sobie ok. 2 godzin (wyrabianie i pieczenie).

Na wstępie chciałem zaznaczyć, że nie jestem piekarzem, jednakże mogę powiedzieć, że w swoim życiu upiekłem wiele chlebów. Prawie żaden nie wyszedł, więc odpuściłem dalsze pieczenie. Używałem drożdży sypkich, świeżych, zakwasu, różnych mąk i przepisów. Choć stosowałem różne temperatury wypieku, zawsze odnosiłem porażkę. Chociaż chleby, które piekłem były dobre pierwszego dnia, to kolejnego były suche i niesmaczne. Jedynie bagietki, które piekłem swego czasu były dobre. Ze względu na fakt, że mam Thermomix’a stosowałem nawet przepisy w oparciu o platformę Cookido. Niestety! Efekt nie był zadawalający. Stwierdziłem pewnego razu, że nie potrafię wyrobić ciasta albo piekarnik jest do bani. Nawet zacząłem się rozglądać za nowymi, z funkcją pary i pieczenia chleba.

Wszystko się odmieniło za sprawą, gdy otrzymałem od znajomej przepis na chleb, którym mnie poczęstowała w pracy. Był pyszny! Nie był to chleb orkiszowy ale pszenny. Skąd pojawił się orkisz u mnie? To temat na inny post, ale powiem tylko, że z pszenicy mogłem jeść tylko orkisz – zalecenia lekarza Ajurwedyjskiego.

Prosty i smaczny chleb orkiszowy

Całkowity czas pieczenia:50 minut
Temperatura pieczenia:10-15 minut 250 st.C, pozostały czas 160 st.C.
Naczynie do wypieku:Keksówka 35×11 cm

Do tego przepisu nie będziesz potrzebować wiele. Przede wszystkim robi się go szybko i prosto. Bez wątpienia, nie zanurzysz nawet swojego małego palca w cieście :). Niektórzy uważają, ze nie mają czasu piec chleba w domu dlatego rezygnują z domowych wypieków. Ja piekę, gdy przychodzę do domu po pracy. W rezultacie wrzucam składniki do TM (Thermomix) i czekam aż ciasto wyrośnie. Na koniec, dodam tylko, że ten przepis jest prosty i gotowy w 2 godziny.

Wyposażenie:

Parę rzeczy Ci się przyda w trakcie wypieku tego chleba:

  • Thermomix (a jeśli nie masz to inny mikser z funkcją wyrabiania chleba lub po prostu miska i drewniana łyżka)
  • Keksówka – moja ma 35×11 cm
  • Papier do pieczenia (wykładam nim keksówkę)
  • Piekarnik (dobrze go mieć :))

Składniki na chleb orkiszowy:

  • 0,5L wody
  • 25g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru (może być brązowy lub miód aby aktywować drożdże)
  • 300g mąki orkiszowej typ 500
  • 200g mąki orkiszowej typ 2000
  • łyżka soli (ja używam himalajskiej, dobra jest też kłodawska)
  • łyżka octu jabłkowego (ja używam własnej roboty – przepis zamieszczę później)
  • garść ziaren (ja używam simie lniane i/lub płatki owsiane górskie).

Instrukcja wykonania:

  1. Do TM wlewam 0,5L wody, dodaję 25g drożdży i łyżkę cukru. Mieszam przez dwie minuty podgrzewając do 37 st.C. aby drożdże lepiej ruszyły.
  2. Po wykonaniu zaczynu, dodaję od razu pozostałe składniki czyli: mąki, sól, ocet, ziarna. Wyrabiam w TM na funkcji wyrabiania przez kolejne 2 minuty.
  3. Po kroku 2, zostawiam ciasto w TM do wyrośnięcia. Ustawiam sobie czas 25 minut.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, przemieszuję go raz jeszcze przez parę sekund i pozostawiam do ponownego wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik i szykuję keksówkę. Piekarnik ustawiam na 250 st.C, grzałka dolna + termoobieg. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Używam trochę masła aby się przykleiła do dna i boków keksówki. Masłem smaruję też trochę sam papier, aby lepiej odszedł chleb po wypieczeniu.
  5. Gdy ciasto wyrośnie po raz drugi, znów go mieszam w TM i wylewam do wcześniej przygotowanej keksówki. Zwróć uwagę, ze ciasto ma być luźne, wręcz płynne. Klei się do rąk ale nie do miski. Tak przygotowane ciasto posypuję czarnuszką lub czarnym sezamem i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
  6. Kolejny etap to pieczenie. Piekę w sumie 50 minut z czego pierwsze 15 minut w temp. 250 st.C a pozostałe 160 st.C.
  7. Upieczony chleb wyciąg z piekarnika i z keksówki. Usuń z niego papier i pozostaw na kratce, tak aby powietrze dostało się do spodu chleba. Dzięki temu chleb nie będzie gumowaty.

Uwagi

  • Stosuję ocet jabłkowy własnej roboty, bo ten powoduje, że miąższ jest lekko wilgotny a chleb smaczny nawet po 5 dniach.
  • Pieczenie: istotnym elementem jest pieczenie przez pierwsze 10-15 minut w temp. 250 st.C. Dzięki temu chleb nie wyrośnie za bardzo a powstała szybko skórka zamknie wilgoć w środku.

Smacznego!

Dajcie koniecznie znać czy wyszedł Wam ten chleb.

Tak to powinno wyglądać
Update: 07/03/20201 – teraz piekę 2 mniejsze chlebki z tej samej porcji. Brytwankę metalową zamieniłem na dwie mniejsze silikonowe dla wygody i higieny.
Podziel się...

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.