Jedzenie

Francuskie bagietki

3 kwietnia 2020
Francuskie bagietki

Słońce, kosz piknikowy i miejscówka nad Sekwaną wczesną wiosną. W koszu masełko i dżem własnej roboty. Do tego sery i francuskie wino. Czyż zmysły się nie wyostrzyły a wyobraźnia zaczęła pracować? O tak! A do tego francuskie bagietki.

Któż ich nie lubi? Bagietki smakują najlepiej gdy są świeże, jeszcze ciepłe. Te z marketów często są gumowate więc postanowiłem upiec swoje. Oto efekt!

Francuskie bagietki

Wyborne! Dość czasochłonne w przygotowaniu ale warte wysiłku choćby raz w miesiącu. Ciasto wyrasta długo bo ponad 3.5h i formuje się go kilka razy. Oto przepis.

Składniki:

  • 330 g wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 – 10 kostek lodu, do ułożenia na blasze piekarnika

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj 30 g przegotowanej letniej wody i drożdże. Woda nie może mieć więcej niż 37 st.C. Zmieszaj razem z drożdżami. Możesz dodać szczyptę cukru, aby droższe lepiej pracowały. Pozostaw na 2-3 minuty.
  2. W dużej misce dodaj mąkę, sól, resztę wody tj. 300 g oraz zaczyn z kroku 1. Wyrób ciasto i pozostaw w misce na 1.5h. Po tym czasie wyrób je raz jeszcze i pozostaw na kolejne 0,5h.
  3. Wyciąg ciasto z miski na oprószony mąką blat i podziel na 3 równe części. Uformuj z nich kule i przykryj ścierką. Pozostaw na 20 minut.
  4. Uformuj bagietki (ok. 30 cm każda). Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Rozgrzej piekarnik do 250 st.C, funkcja – grzałka dolna. Na pierwszej blasze od dołu ułóż kostki lodu. Na kolejnej ułóż bagietki i natnij je ukośnie ostrym nożem w kilku miejscach.
  6. Piec 20-30 minut (zależy od mocy piekarnika) do czasu aż ładnie się zrumienią. Jeśli po 15 minutach zrumienią się za szybko zmniejsz temperaturę na 230 st.C.
  7. Ciesz się ich smakiem :).

Jeśli masz Thermomixa możesz skorzystać z gotowego przepisu na francuskie bagietki pod warunkiem, że masz dostęp do platformy Cookidoo. Zerknij także do kategorii FOOD, gdzie przepisów będzie przybywać.

Powodzenia!

Podziel się...

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.