Francuskie bagietki
Podziel się...

Słońce, kosz piknikowy i miejscówka nad Sekwaną wczesną wiosną. W koszu masełko i dżem własnej roboty. Do tego sery i francuskie wino. Czyż zmysły się nie wyostrzyły a wyobraźnia zaczęła pracować? O tak! A do tego francuskie bagietki.

Któż ich nie lubi? Bagietki smakują najlepiej gdy są świeże, jeszcze ciepłe. Te z marketów często są gumowate więc postanowiłem upiec swoje. Oto efekt!

Francuskie bagietki

Wyborne! Dość czasochłonne w przygotowaniu ale warte wysiłku choćby raz w miesiącu. Ciasto wyrasta długo bo ponad 3.5h i formuje się go kilka razy. Oto przepis.

Składniki:

  • 330 g wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 – 10 kostek lodu, do ułożenia na blasze piekarnika

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj 30 g przegotowanej letniej wody i drożdże. Woda nie może mieć więcej niż 37 st.C. Zmieszaj razem z drożdżami. Możesz dodać szczyptę cukru, aby droższe lepiej pracowały. Pozostaw na 2-3 minuty.
  2. W dużej misce dodaj mąkę, sól, resztę wody tj. 300 g oraz zaczyn z kroku 1. Wyrób ciasto i pozostaw w misce na 1.5h. Po tym czasie wyrób je raz jeszcze i pozostaw na kolejne 0,5h.
  3. Wyciąg ciasto z miski na oprószony mąką blat i podziel na 3 równe części. Uformuj z nich kule i przykryj ścierką. Pozostaw na 20 minut.
  4. Uformuj bagietki (ok. 30 cm każda). Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Rozgrzej piekarnik do 250 st.C, funkcja – grzałka dolna. Na pierwszej blasze od dołu ułóż kostki lodu. Na kolejnej ułóż bagietki i natnij je ukośnie ostrym nożem w kilku miejscach.
  6. Piec 20-30 minut (zależy od mocy piekarnika) do czasu aż ładnie się zrumienią. Jeśli po 15 minutach zrumienią się za szybko zmniejsz temperaturę na 230 st.C.
  7. Ciesz się ich smakiem :).

Jeśli masz Thermomixa możesz skorzystać z gotowego przepisu na francuskie bagietki pod warunkiem, że masz dostęp do platformy Cookidoo. Zerknij także do kategorii FOOD, gdzie przepisów będzie przybywać.

Powodzenia!

Podziel się...