Chleb orkiszowy z tego przepisu nie wymaga wiele pracy, dlatego ograniczymy się do minimum z wyposażeniem i czasem. Na upieczenie tego chlebka zarezerwuj sobie ok. 2 godzin (wyrabianie i pieczenie).
Na wstępie chciałem zaznaczyć, że nie jestem piekarzem, jednakże mogę powiedzieć, że w swoim życiu upiekłem wiele chlebów. Prawie żaden nie wyszedł, więc odpuściłem dalsze pieczenie. Używałem drożdży sypkich, świeżych, zakwasu, różnych mąk i przepisów. Choć stosowałem różne temperatury wypieku, zawsze odnosiłem porażkę. Chociaż chleby, które piekłem były dobre pierwszego dnia, to kolejnego były suche i niesmaczne. Jedynie bagietki, które piekłem swego czasu były dobre. Ze względu na fakt, że mam Thermomix’a stosowałem nawet przepisy w oparciu o platformę Cookido. Niestety! Efekt nie był zadawalający. Stwierdziłem pewnego razu, że nie potrafię wyrobić ciasta albo piekarnik jest do bani. Nawet zacząłem się rozglądać za nowymi, z funkcją pary i pieczenia chleba.
Wszystko się odmieniło za sprawą, gdy otrzymałem od znajomej przepis na chleb, którym mnie poczęstowała w pracy. Był pyszny! Nie był to chleb orkiszowy ale pszenny. Skąd pojawił się orkisz u mnie? To temat na inny post, ale powiem tylko, że z pszenicy mogłem jeść tylko orkisz – zalecenia lekarza Ajurwedyjskiego.
Prosty i smaczny chleb orkiszowy
Całkowity czas pieczenia: | 50 minut |
Temperatura pieczenia: | 10-15 minut 250 st.C, pozostały czas 160 st.C. |
Naczynie do wypieku: | Keksówka 35×11 cm |
Do tego przepisu nie będziesz potrzebować wiele. Przede wszystkim robi się go szybko i prosto. Bez wątpienia, nie zanurzysz nawet swojego małego palca w cieście :). Niektórzy uważają, ze nie mają czasu piec chleba w domu dlatego rezygnują z domowych wypieków. Ja piekę, gdy przychodzę do domu po pracy. W rezultacie wrzucam składniki do TM (Thermomix) i czekam aż ciasto wyrośnie. Na koniec, dodam tylko, że ten przepis jest prosty i gotowy w 2 godziny.
Wyposażenie:
Parę rzeczy Ci się przyda w trakcie wypieku tego chleba:
- Thermomix (a jeśli nie masz to inny mikser z funkcją wyrabiania chleba lub po prostu miska i drewniana łyżka)
- Keksówka – moja ma 35×11 cm
- Papier do pieczenia (wykładam nim keksówkę)
- Piekarnik (dobrze go mieć :))
Składniki na chleb orkiszowy:
- 0,5L wody
- 25g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru (może być brązowy lub miód aby aktywować drożdże)
- 300g mąki orkiszowej typ 500
- 200g mąki orkiszowej typ 2000
- łyżka soli (ja używam himalajskiej, dobra jest też kłodawska)
- łyżka octu jabłkowego (ja używam własnej roboty – przepis zamieszczę później)
- garść ziaren (ja używam simie lniane i/lub płatki owsiane górskie).
Instrukcja wykonania:
- Do TM wlewam 0,5L wody, dodaję 25g drożdży i łyżkę cukru. Mieszam przez dwie minuty podgrzewając do 37 st.C. aby drożdże lepiej ruszyły.
- Po wykonaniu zaczynu, dodaję od razu pozostałe składniki czyli: mąki, sól, ocet, ziarna. Wyrabiam w TM na funkcji wyrabiania przez kolejne 2 minuty.
- Po kroku 2, zostawiam ciasto w TM do wyrośnięcia. Ustawiam sobie czas 25 minut.
- Gdy ciasto wyrośnie, przemieszuję go raz jeszcze przez parę sekund i pozostawiam do ponownego wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik i szykuję keksówkę. Piekarnik ustawiam na 250 st.C, grzałka dolna + termoobieg. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Używam trochę masła aby się przykleiła do dna i boków keksówki. Masłem smaruję też trochę sam papier, aby lepiej odszedł chleb po wypieczeniu.
- Gdy ciasto wyrośnie po raz drugi, znów go mieszam w TM i wylewam do wcześniej przygotowanej keksówki. Zwróć uwagę, ze ciasto ma być luźne, wręcz płynne. Klei się do rąk ale nie do miski. Tak przygotowane ciasto posypuję czarnuszką lub czarnym sezamem i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
- Kolejny etap to pieczenie. Piekę w sumie 50 minut z czego pierwsze 15 minut w temp. 250 st.C a pozostałe 160 st.C.
- Upieczony chleb wyciąg z piekarnika i z keksówki. Usuń z niego papier i pozostaw na kratce, tak aby powietrze dostało się do spodu chleba. Dzięki temu chleb nie będzie gumowaty.
Uwagi
- Stosuję ocet jabłkowy własnej roboty, bo ten powoduje, że miąższ jest lekko wilgotny a chleb smaczny nawet po 5 dniach.
- Pieczenie: istotnym elementem jest pieczenie przez pierwsze 10-15 minut w temp. 250 st.C. Dzięki temu chleb nie wyrośnie za bardzo a powstała szybko skórka zamknie wilgoć w środku.
Smacznego!
Dajcie koniecznie znać czy wyszedł Wam ten chleb.
Super przepis! Zapisany do wypróbowania na ten tydzień . Czy próbował Pan robić z samej mąki orkiszowej 2000?
Dzięki za komentarz :). Z samej mąki 2000 nie próbowałem. Próbowałem kiedyś z 300g mąki orkisz 2000 i 200g mąki orkisz 500. Był nieco ciężki i nie wyrasta wtedy tak dobrze. Cały czas eksperymentuję z tym chlebem. Obecnie piekę mixa w proporcji 100g mąki orkisz 2000 i 400g mąki orkisz 500. Na pewno jest bardziej puszysty, bardziej elastyczny. Po wyciągnięciu z piekarnika nakrywam go na 5-10 minut ściereczką bawełnianą aby skórka nie zrobiła się za bardzo twarda. I piekę na grzałce góra + dół bez termo-obiegu. Wychodzi całkiem fajny.