Brak Ci pomysłu na śniadanie? Tortilla z avocado i warzywami to świetny wybór. Pomysł na tortillę zainicjowała moja żona, która gdzieś na Instagramie go wygrzebała. Jeden rzut oka i już wiedzieliśmy, że musimy zrobić swoją wersję. Z resztą, wersji może być wiele, bo możesz wrzucić do niej co tylko zechcesz i na co masz ochotę. Na pewno przyda się grill elektryczny albo patelnia bo zjesz tortillę na ciepło, co w okresie zimowym dla nas jest istotne. Dzięki temu wzmacniamy nerki i dolny ogrzewacz.
Wyposażenie:
- Grill elektryczny lub patelnia.
- Patelnia na jajko sadzone.
Składniki – Tortilla z avocado:
- Tortilla (jeśli nie chce Ci się zrobić własnej, to możesz kupić w Biedronce lub Lidlu. Są pszenne i pełnoziarniste. Skład nie jest zły).
- Dowolne warzywa (my użyliśmy avocado, kukurydzy, papryki, sałatę).
- Ser żółty (koniecznie 🙂 )
- Ketchup, majonez, inny sos (my mieliśmy jeszcze własnoręcznie robiony sos BBQ).
- Jajka.
Wykonanie:
- Przede wszystkim tortillę przekrawasz do połowy. Dzięki temu złoży się na trzy razy. O tak:
- Smarujesz ją dowolnym smarowidłem jak majonez, ketchup lub inny sos.
- Następnie wrzucasz dowolne składniki.
- Na koniec składasz i zapiekasz.
- W międzyczasie możesz przygotować sobie jajko sadzone.
A jeśli lubisz zajadać chleb do takich dań i chcesz przygotować własny, to koniecznie zobacz mój przepis na chleb orkiszowy.
Uwagi:
Ten przepis świetnie się sprawdzi również w pracy. Możesz przygotować ją w domu, wieczorem, dzień wcześniej i przechować w lodówce. W pracy możesz zjeść na zimno lecz my polecamy odgrzać ją na patelni. W mikrofalówce też będzie okay jednakże my jej nie używamy.