Szarlotka to jeden z ulubionych deserów a smakuje jeszcze lepiej gdy jest na ciepło. Gdy nie masz co zrobić z jabłkami ten deser jest szybki i pyszny. Oto jabłka pod kruszonką.
Gdy byłem mały rodzicie piekli w piekarniku całe jabłka. Ich smak nadal pamiętam. Smakowały wyjątkowo bo robili je w piekarniku pieca opalanego drzewem. Kiedyś takie stały w kuchniach, z blachą do gotowania. Z resztą ten, nadal stoi u moich rodziców i nie służy tylko za ozdobę.
Jabłka pod kruszonką to idealny pomysł na szybki deser. Nie wymaga wielu składników jak i czasu przygotowania.
Składniki na jabłka pod kruszonką:
- 100 g masła
- 120 g cukru trzcinowego
- 150 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 kg pokrojonych na ćwiartki jabłek, obranych i wydrążonych
- 500 g wody
Sposób przygotowania:
- Do miksera włóż masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Krótko wymieszaj tak aby składniki się ze sobą połączyły.
- Jabłka należy gotować na parze przez ok. 15 minut. Jeśli masz Thermomix możesz zrobić to z przystawką Varoma. W tym celu użyj 500 g wody.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st.C.
- Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego przełóż jabłka (naczynie ok. 15×20 cm) oraz posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec 35-40 minut.
Jeśli zrobiłeś(aś) deser koniecznie daj znać w komentarzu poniżej. Smacznego 🙂
Zobacz również inne przepisy na moim blogu.